EMAIL: PASSWORD:
Front Office
UPT. PERPUSTAKAAN
Institut Teknologi Sepuluh Nopember Surabaya


Kampus ITS Sukolilo - Surabaya 60111

Phone : 031-5921733 , 5923623
Fax : 031-5937774
E-mail : libits@its.ac.id
Website : http://library.its.ac.id

Support (Customer Service) :
timit_perpus@its.ac.id




Welcome..guys!

Have a problem with your access?
Please, contact our technical support below:
LIVE SUPPORT


Moh. Fandika Aqsa


Davi Wahyuni


Tondo Indra Nyata


Anis Wulandari


Ansi Aflacha




ITS » Paper and Presentation » Teknik Industri - S2
Posted by tondoindra@gmail.com at 16/10/2014 21:32:06  •  534 Views


PENGEMBANGAN MODEL OPTIMASI KEBIJAKAN PENURUNAN HARGA UNTUK PRODUK MAKANAN PERISHABLE MULTI PRODUK MULTI TEMPERATUR

MODEL DEVELOPMENT OF OPTIMUM MARKDOWN POLICY FOR MULTI-TEMPERATURE PERISHABLE FOOD PRODUCTS

Author :
ISKANDAR, YELITA ANGGIANE ( 2511203003 )




ABSTRAK

Secara alami kualitas produk makanan perishable akan turun seiring berjalannya waktu. Salah satu cara yang bisa diterapkan untuk mempertahankan dan memperpanjang umur hidup produk makanan perishable adalah dengan mengaplikasikan konsep cold chain management. Jadi faktor-faktor yang dapat memicu dan mempercepat terjadinya pembusukan makanan diantisipasi dengan memproses dan menyimpan produk pada temperatur yang tepat. Semakin rendah temperatur yang digunakan maka laju pembusukan bisa diperlambat dan umur jual produk bisa diperpanjang sehingga jumlah barang yang tidak terjual karena pengelolaan temperatur yang tidak tepat bisa diminimalisir. Hanya saja semakin rendah temperatur yang digunakan maka semakin besar pula biaya energi yang dibutuhkan sehingga mereduksi keuntungan yang diperoleh. Trade-off antara temperatur dan biaya energi ini dimasukkan dalam pengembangan model yang dilakukan. Kebijakan yang disimulasikan bertujuan memaksimalkan keuntungan yang diperoleh. Selain memperhatikan trade-off antara temperatur pengelolaan produk dan biaya energi yang dibutuhkan strategi penetapan harga juga menjadi bahan kajian dalam penelitian ini khususnya dilihat pada sisi retailer. Konsep penurunan harga yang umum digunakan untuk menghabiskan sisa persediaan sebelum produk makanan perishable benar-benar habis masa pakainya diketahui bisa menaikkan pendapatan yang diperoleh hingga tingkat tertentu. Hanya saja belum diketahui konfigurasinya yang optimal karena itu perlu dicari frekuensi besar diskon harga dan waktu penurunan harga yang tepat yang dapat memaksimalkan performa retailer. Jadi fokus pengembangan pada penelitian ini adalah model dynamic pricing multi produk multi temperatur dengan dasar penurunan harga yang mempertimbangkan penurunan kualitas dan penggunaan energi pendinginan.


ABSTRACT

Naturally the quality of perishable foods will deteriorate along the time. One of several ways that can be applied to maintain perishable foods products shelf life is using cold chain management. Factors causing and fastening foods deterioration can be anticipated by processing and keeping products in an appropriate temperature. The lower the temperature that is used the degradation rate will go slower and unsold products rate due to improper handling temperature will minimize. However the lower the temperature the higher the energy cost needed with the result that profit deducted. Trade-off between temperature and energy cost is considered in model development here. Simulated policy executed in order to maximize gained profit. Besides considering the trade-off pricing strategy also becomes another research substance. Price markdown that common used to deplete remaining stock before perishable foods product is completely arrive at its end of shelf life known can increase companys revenue to a certain level. Its only that the optimum configuration is not found yet the frequency discount amount and time of price markdown that maximizing retailers performance. Therefore model development focus in this research would be dynamic pricing model of multi-product and multi-temperature based on price markdown policy considering quality degradation and cooling energy usage.



KeywordsMulti produk; multi temperatur; penurunan kualitas; produk perishable
 
Subject:  Makanan, Perdagangan
Contributor
  1. Dr. Eng. Ir. Ahmad Rusdiansyah, M.Eng.
  2. Imam Baihaqi, S.T., M.Sc., Ph.D.
Date Create: 25/07/2013
Type: Text
Format: PDF
Language: Indonesian
Identifier: ITS-paper-25021140005435
Collection ID: 25021140005435
Call Number: RTI 658.879 Isk p


Source
Paper And Presentation of Industrial Engineering RTI 658.879 Isk p, 2014

Coverage
ITS Community

Rights
Copyright @2013 by ITS Library. This publication is protected by copyright and per obtained from the ITS Library prior to any prohibited reproduction, storage in a re transmission in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, reco For information regarding permission(s), write to ITS Library




[ Download - Summary ]

ITS-paper-25021140005435-32583.pdf




 Similar Document...




! ATTENTION !

To facilitate the activation process, please fill out the member application form correctly and completely

Registration activation of our members will process up to max 24 hours (confirm by email). Please wait patiently

POLLING

Bagaimana pendapat Anda tentang layanan repository kami ?

Bagus Sekali
Baik
Biasa
Jelek
Mengecewakan





You are connected from 54.198.165.74
using CCBot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/)



Copyright © ITS Library 2006 - 2017 - All rights reserved.
Dublin Core Metadata Initiative and OpenArchives Compatible
Developed by Hassan